We ship worldwide within 24 hours – All orders ship from Sweden

4.9 stars from our customers

Everything for your scooter

A beginners guide to own a scooter

Att glida frampå en elscooter är en grymt skön känsla. Jag minns första gången jag testade – Jag fastnade för detta direkt. Det är ett fantastiskt smidigt fordon. Det är litet och kompakt, kan enkelt bäras iväg, packas ner i bagagen på bilen, tas med i husvagnen, i båten eller tas med på buss eller tåg. 

Om du just skaffat en elscooter eller funderat på att skaffa en så finns det lite saker som kan vara bra att tänka på.

Köpa en elscooter

Köp en scooter av känt märke, typ Xiaomi eller Ninebot. Fördelen med detta är att det är enkelt att få tag i reservdelar och det finns en stor gemenskap med användare som du kan fråga och få hjälp och råd av. Det finns också flertalet facebookgrupper. En av dessa är “We are electric Sweden” 

En annan fördel med att välja ett känt märke är att det med stor sannolikhet sitter bra batterier i scootern. Batterier från LG, Panasonic håller hög kvalité och håller längre och kan ge bättre effekt. Dessa är också säkrare än batterier som är utan varumärke eller från okända tillverkare. Den enskit dyraste delen i en elscooter är batteriet. Du kan alltid hitta en billigare scooter men försäkra dig då om att det sitter ett kvalitetsbatteri i den annars finns det en ökad risk för brand i samband med laddning.

Tips när det är dax att ge dig ut med scootern

  1. Hjälm, hjälm och hjälm. Detta är oerhört viktigt. Det är alltför många som skadas riktigt illa vid elscooterolyckor. En bruten arm kan vara komplicerat att få ordning på men en krossad käke, utslagna tänder, skall fraktur är ingen någon vill vara med om. Använd alltid en bra hjälm.
  2. Det kan vara många olika orsaker som gör att man går omkull med en elscooter. Även om du själv en en omdömesgill person så finns det cyklister, bilister och andra runt dig som påverkar din färd. En sten, kant eller grop är också något att se upp för. En scooter har förhållandevis små däck och påverkas därför mer av ojämnheter än en cykel. Utöver dessa nämnda risker så kan du få problem med scootern, det är inte så vanligt men med tiden kan scootern försvagas och det kan dyka upp tekniska fel. Försvagningar kan leda till att spärren som håller styret på plats (när den inte är ihopvikt) kan slitas och spricka, styrstången kan går av, speciellt om man hoppar ner för kanter och gör massa trix. 
  3. Kolla med jämna mellanrum över din scooter och se om det finns sprickor eller förslitningar, främst på ovan nämnda delar – åtgärda detta innan något händer. Alla delar på scootern går att byta ut.

Elscootern har många fördelar men också några nackdelar. Du har aldrig lika bra balans på elscootern som när du cyklar. När du åker scooter har du enbart två punkter som hjälper dig hålla balansen, händerna och fötterna. På en cykel har du tre då du även kan styra/balansera cykeln med rumpan.

Detta gör det lite mer kritiskt om du skulle behöva släppa en hand från styret, därför kan det vara bättre att stanna scootern istället. Det finns dock ett litet tricks som hjälper dig balansera. Skulle du behöva släppa en hand så luta då ett knä mot styrstången eller magen mot styret. Du får då en tredje balanspunkt som stabiliserar åkningen.

Sådant du BÖR se över/åtgärda

De flesta elscootrar levereras i ett bra grundutförande. Som med alla produkter så finns det saker som tillverkarna borde förbättra, i många fall görs inte detta för att hålla ner tillverkningskostnaden.

När det gäller Xiaomi som är en av de scootermärken vi valt att specialisera oss på så gör Xiaomi riktigt bra scootrar, dock finns det några saker som man BÖR uppgradera och andra som man KAN uppgradera.

  • Backventil – Att pumpa luft i framdäcket är riktigt besvärligt. Xiaomi skickar med en förlängning för att pumpa framdäcket, tyvärr har denna ingen backventil vilket gör att luften pyser ut när man skruvar loss förlängaren. Vi säljer därför en backventil som löser detta problem – detta bör alla scooter ägare ha.
    Backventil
  • Skärmstöd – Äldre modeller av Xiaomi (M365 modellerna) samt Ninebot G30 levereras utan stöd för bakskärmen, detta leder så småningom till att skärmen går av. Detta kan man enkelt avhjälpa genom att montera på ett skärmstöd.
    Skärmstöd för bakskärm
  • Batteriskyddet/batterilocket är något som Xiaomi och Ninebot borde göra något år då det har flera brister. Skyddet är räfflat vilket gör till att det samlar smuts, speciellt om det är fuktigt ute. När sedan scootern tas in i lägenheten eller garaget så tar man med smutsen in. Skyddet har inte heller försänkta skruvhål, vilket gör att när du t ex slår i en trottoarkant så skadar man skruvarna och det kan bli svårt att få loss dessa när det behövs. Vi tog därför fram ett batteriskydd som är stabilt, är enkelt att torka rent, har försänkta skruvhål och som du glider bra på om du skulle slå i en trottoarkant.
    – Batteriskydd för Xiaomi M365 Pro / Pro 2
    – Batteriskydd för Xiaomi M365 / 1S / Essential
    Batteriskydd för Ninebot G30 Max

 

Uppgraderingar som rekommenderas

Bromsen på Xiaomis scootrar är ok. Vill man ha en bra mycket bättre broms bör man uppgradera till Xtech bromsok, detta kommer ge dig en riktigt bra bromseffekt 

Fotbräda, vill du ha lite bättre plats för dina fötter och ha plats att stå hur du vill så är en fotbräda en grymt smidig lösning. Du kan välja en av våra färdigdesignade eller ladda upp ditt eget mönster – ett bra och kul sätt att göra din elscooter mer personlig och unik. Vi erbjuder några olika modeller, både för Xiaomi & Ninebot.

Däck. När det gäller däcken så är orginaldäcken bra, dock kommer du säkerligen få punktering förr eller senare. Det räcker då med att byta innerslang eller laga denna. Dock kan det bli trist att laga punktering om det händer ofta. Det finns då två alternativ som förenklar tillvaron.

  1. Byt till punkteringsfria däck, också kallade solida däck – detta är däck som inte har någon innerslang utan är tillverkade gummi rakt igenom. Enda nackdelen är att du känner underlaget tydligare, kör du mest på asfalt är detta dock ett mindre problem. Hårddheten kan också avhjälpas genom att montera Stötdämpare på din elscooter.
  2. Byt till större däck, så som 10-tumsdäck eller 9.x-tumsdäck, dessa däck en bra mycket enklare att ta av och på om du skulle få punktering, en del av dessa däck kan också användas utan innerslang, man sätter då i en specialventil och kan sedan (om man vill) fylla däcket med en vätska som lagar däcket innefrån om man kör på något vasst.
 
Vill du ha riktigt bra komfort så bör du installera stötdämpare på din elscooter. Du får en bra mycket bättre komfort och mjukare färd, speciellt om du uppgraderat till punkteringsfria däck
 

Köra i regn/vatten
De flesta elscootrar är inte säkra att köra i regn/vatten.

 

Det finns mycket du kan göra med din elscooter, både nödvändiga och roliga uppgraderingar. Vi rekommenderar dig dock till att först åka några dagar på din scooter för att se vad just du har för behov innan du börjar spendera.

Kör försiktigt och använd hjälm, så ses vi på vägarna!

Joe